Het zijdehoen of Wugu-ji (Gallus gallus domesticus brisson), of zoals ze in de volksmond genoemd worden "de kippen met haren" vinden hun oorsprong volgens zeggen in China en het Himalayagebergte.          

 

Het meest opvallende kenmerk van dit ras is de vacht, deze is erg zacht en voelt aan als zijde, vandaar ook de naam Zijdehoen Verrdere kenmerken zijn  de purper/zwarte kleur van de kopversierselen, de blauwe huid en 5  tenen.  

Het Zijdehoen is het kleinst van alle grote rassen, het is dan ook eigenlijk een halfkriel.    

 Gewicht haan 1,5 - 2 kg  

Gewicht hen 1,4 - 1,8 kg

 

Er zijn ook  Zijdehoenkrielen, deze zijn in de zestiger jaren in Nederland ontstaan.  De Zijdehoenkriel moet ook in alles, behalve in lichaamsgrootte, op het Zijdehoen lijken dwz type, houding, kam, kopversierselen, huidskleur, 5e teen en voetbevedering.

Gewicht haan 600 - 700 gr     

Gewicht hen 500 - 600 gr

 

Zijdehoenders zijn bijzonder rustige dieren, die zelden ziek zijn en goed op een wat kleinere oppervlakte gehouden kunnen worden. Ze zijn erg makkelijk handtam te maken en daardoor heel kindvriendelijk. Ze zijn makkelijk te dragen en te knuffelen, en dus ook door (kleine) kinderen als ze rustig met de dieren omgaan.

           

 Ze kunnen ook goed tegen extreme temperaturen, vooral tegen de kou, Het zijn sterke dieren. Een voordeel is, dat ze niet kunnen vliegen. Dat komt door hun vacht, omdat er geen veerstructuur in zit, en dat is dus de reden dat vogels vliegen, maar het zijdehoen heeft dat niet en een lage omheining van ongeveer 50 cm is meestal voldoende om ze in de tuin of ren te houden. Zijdehoenders vechten nauwelijks, zelfs hanen onderling zelden, tenzij ze in dezelfde ren zitten met een agressief kippenras. Meerdere zijdehoenhanen in eenzelfde ren kan dus probleemloos.


Zowel Zijdehoenders als Zijdehoenkrielen zijn er in diverse kleurslagen. Daar vertel ik u elders op deze site meer over.